Search
  • BELAME

BOMBAŽ #zanimivo

Verjetno ni nikogar, ki si še ne bi kupil modnega kosa iz 100% bombaža. Koliko pa dejansko vemo o tem naravnem materialu? Izbrskala sva nekaj zanimivosti, ki so naju zelo presenetile.Cotton Gin

Ne, žal ne gre za alkoholni napitek, ampak za tehnični stroj, ki vlakna bombaža loči od njegovih semen in stebla. Zanimivo je tudi to, da na poljih bombaža stebel ne zavržejo, ampak jih zapičijo nazaj v zemljo.


Koliko bombaža je v znani otroški plenički?

Skoraj nobena od tržno dostopnih plenic ne vsebuje bombaža. Tkanina, ki se v teh izdelkih dotika kože, je izdelana iz sintetičnih (plastičnih) vlaken na osnovi nafte, ki niso biološko razgradljiva.Vlakna sploh niso bela!

Ob pobiralni sezoni vlakna bombaža niso popolnoma bela, kot bi bilo logično in kot rastlino poznamo iz kakšne cvetličarne. Narava ga na polju namreč prevleče z zaščitnim dežnim plaščem olj in voskov, da se vlakna ne bi zmočila, sicer bi jih napadla gniloba. Plast zaščite je kasneje seveda potrebno odstraniti do te mere, da postane bela. Včasih so za to uporabljali kemikalije na osnovi klora, danes pa je tehnologina napredovala do te mere, da za to obstajalo že naravna in okolju prijaznejša sredstva.


Puhasta majčka iz 100% bombaža (Klikni nanjo!)#bombaž #bblog #belame

37 views0 comments

Recent Posts

See All

©2019 by BELAME.